D66 Overijssel Ojanne de Vries Chang Onderwijs D66 Heerenveen fietspaden
De politiek kan wel wat frisse gezichten gebruiken

Je kunt jezelf op tal van manieren ontplooien. En een van die manieren kan zijn je verder te ontwikkelen in de politiek. En ik hoor meteen alle bezwaren die daarbij horen al opkomen. De drie meest gehoorde bezwaren zijn wel de volgende;

Ik doe niet aan politiek, want…

Geen tijd bestaat niet, tijd creëren doe je zo

En over dit laatste gaat dit artikel. Want het cliché, “geen tijd bestaat niet, tijd moet je creëren”, is wel waar. Iedereen heeft evenveel tijd. Het is aan jou te bepalen waar je de tijd aan besteed. En sommige dingen kosten ontzettend veel tijd, maar dragen helemaal niet bij aan je doel. Schrappen dus. Bij deze een paar suggesties om meteen te starten met schrappen en voor je het weet heb je een uur per week tijd voor jezelf gecreëerd. Kun je daarna aan die andere twee bezwaren werken :).

  1. Kook voor twee dagen, scheelt weer 20 minuten
  2. Haal boodschappen voor de hele week (of nog beter, laat je man de boodschappen doen, of laat ze bezorgen!) scheelt weer minimaal 20 minuten per keer boodschappen
  3. Leg je belangrijkste spullen op 1 vaste plek (vind ik heel moeilijk, mijn belangrijkste spullen hebben 6 vaste plekken en mijn man herinnert mij er telkens aan wanneer ik ze zoek)
  4. Schoon je garderobe op, en bedenk setjes die bij elkaar horen. Zo passen je kleren altijd bij elkaar, hoef je er s’ochtends niet naar te zoeken en pak je niet per ongeluk de broek die je wilde bewaren voor als je slanker werd (en dus gewoon niet past). Scheelt weer 5 minuten per dag.
  5. Luister je voicemail af tijdens de autoritten. Of gewoon niet, tenzij je erop zat te wachten. (maar dan had je beter gewoon op kunnen nemen). Scheelt weer 10 minuten.
  6. Leer je man wassen. Dit is ook een investering! Mannen lijken afgesproken te hebben dat ze structureel vergeten hoeveel graden de was nodig heeft en waarom wit en bont gescheiden gewassen moet worden. Investering PM, scheelt weer 10 minuten. (mogelijkheden zijn ongekend, denk ook aan afwassen, koken etc etc.)
  7. Zet een timer wanneer je Netflix/TV gaat kijken. Of bescherm jezelf en begin er niet aan. Scheelt úren!

Wat ga jij doen met al die extra tijd?

Al die extra tijd kun je bijvoorbeeld aan je persoonlijke ontwikkeling besteden! Of eens snuffelen aan de politiek. Wat is het en waarom zou je er iets mee willen? Vragen die allemaal het onderzoeken waard zijn. Binnen de politiek zijn daar ontzettend veel mogelijkheden voor, op de voorgrond, maar ook zeker op de achtergrond om de zoektocht te starten.

Nieuwe dingen leren door te doen
Nieuwe dingen leren door te doen

Kan ik niet, weet niet hoe

Gun jezelf wel de tijd om te onderzoeken hoe het werkt. Die lessen maatschappijleer op de HAVO waren bij mij zo ver weggezakt, dat ik mij afvroeg hoe ik ooit dat examen heb gehaald. Even opfrissen mag best. En dat gaat het snelst door in gesprek te gaan met iemand die al iets langer bij een politieke partij zit. En gun jezelf ook de tijd te onderzoeken wat je leuk vind en daar in te leren. én een heleboel vaardigheden heb je al denk maar aan het moderne huishouden icm werk.

Ok, meteen aan de slag

Vraag eens in je omgeving wie er lid is van een politieke partij, of kijk eens op de site van je politieke partij (of als je nog geen lid bent, de partij waar je een goed gevoel bij hebt) en mail de meest uitnodigende contactpersoon. Politieke partijen drijven op vrijwilligers, zij zijn allemaal bereid je meer te vertellen over de partij of weten je te linken aan een partijgenoot die je verder kan helpen. Snuffel eens rond, sta open en de ervaring zal je vormen.

Ook ik wil graag je vragen beantwoorden, je kunt mij mailen op: info@ojanne.nl

D66 Routeplanner
Je leert altijd iets. Waarschijnlijk ook dat je al heel veel kunt en je inbreng gewaardeerd wordt.